//Φόβοι για αντίποινα από την Τουρκία

Φόβοι για αντίποινα από την Τουρκία

Τη μεγάλη ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία για την επιτυχία της απόφασης της ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας για την “θαλάσσια εισβολή” της στην Κυπριακή Δημοκρατία διαδέχεται -και η ανησυχία- για την αντίδραση της Άγκυρας.
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα για το πώς και πού θα αντιδράσει η Τουρκία, με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να είναι σε αυξημένη επιφυλακή, ανεξαρτήτως του τι ανακοινώνεται δημοσίως. Οι αποφάσεις ούτως ή άλλως ελήφθησαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων χθες και με αυτή την έννοια αποφορτίζεται σχετικά η κατάσταση ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Για να εξειδικευτούν και να ληφθούν τα μέτρα, πάντως, απαιτείται ολόκληρη διαδικασία. Σύμφωνα, μάλιστα με τις πληροφορίες μας, ίσως χρειαστούν για την ολοκλήρωση των αποφάσεων και οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου.
Με την επιθετικότητά της, πάντως, η Τουρκία βάζει φωτιά και στο Κυπριακό. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι-κατά γενική ομολογία – αδύνατον να ευδοκιμήσει η παρούσα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.
Αντιθέτως, οι εξελίξεις στην Αμμόχωστο, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους που γνωρίζουν, προϊδεάζουν ότι η Άγκυρα βάζει εμπρός το σχέδιό της για επίσημη διχοτόμηση του νησιού, την οποία, για να είμαστε δίκαιοι, και κάποιοι κύκλοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν την …πολυ-αντιπαλεύουν!
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος θα επισκεφτεί σήμερα τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα,προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις. Το ίδιο θα πράξει και αν το ζητήσει άλλος πολιτικός αρχηγός. Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές σχεδιαζόταν το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να συνέλθει την προσεχή Τετάρτη,αλλά οι εξελίξεις δεν αποκλείεται να ανατρέψουν τον σχεδιασμό.