//Όταν ένας Υπουργός δεν ξέρει ούτε το Υπουργείο του…

Όταν ένας Υπουργός δεν ξέρει ούτε το Υπουργείο του…

Αποτέλεσμα εικόνας για υπουργικο συμβουλιο  φωτο
Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να ακούμε, από ειδικούς και μη, απίθανες ανακρίβειες όσον αφορά ζητήματα αρμοδιοτήτων φορέων, δικαιολογημένα σε ένα βαθμό δεδομένης της φόρτισης των στιγμών.   Υπάρχουν όμως και “μαργαριτάρια” που ξεπερνούν το όριο του ανεκτού όταν μάλιστα εκτοξεύονται από τα πλέον αρμόδια χείλη.  Ένα τέτοιο εντοπίστηκε χθες στον Υπουργό Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ Realfm 97.8.Εκεί ο πρώτος τη τάξει Υπουργός της Κυβέρνησης ενημερώνει το λαό για το εξής: « Κατ’ αρχήν να σας διευκρινίσω κάτι: Η Πολιτική Προστασία μαζί με την Πυροσβεστική  ΔΕΝ  ΕΙΝΑΙ  ΣΤΗΝ  ΑΜΕΣΗ  ΔΟΜΗ  ΤΟΥ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ.  ΕΙΝΑΙ  ΔΥΟ  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ».


Και εάν προς στιγμήν φανταστήκαμε ότι τέτοια γκάφα δεν αποτελεί άγνοια, αλλά ειπώθηκε στην προσπάθεια του Υπουργού να αποποιηθεί την πολιτική ευθύνη, η συνέχεια έδωσε την απάντηση.


Ο δημοσιογράφος (Ν. Στραβελάκης) είπε στον Υπουργό Εσωτερικών «Δεν έχετε την πολιτική ευθύνη, το ξέρω», αλλά εκείνος επέμεινε να εξηγεί το τεχνικό/διοικητικό κομμάτι αρμοδιοτήτων, λέγοντας «Όχι, δεν λέω για την πολιτική ευθύνη. Πολιτική ευθύνη υπάρχει και ίσως διαχέεται σε όλους μας. Δεν εννοώ αυτό το πράγμα, δεν πάω να αποποιηθώ, σας λέω ποια είναι η δομή αυτή τη στιγμή.». 


«Ότι η Πολιτική Προστασία υπάγεται; Είπατε;», ρωτά ο δημοσιογράφος αφήνοντας τον Υπουργό να συμπληρώσει τη φράση.  Και ο Υπουργός τη συμπληρώνει: « …ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Προστασίας του Πολίτη ».Ο εδώ και χρόνια Υπουργός Εσωτερικών μας αναγκάζει να ανακαλέσουμε στη μνήμη του ότι ΔΕΝ “είναι δύο διαφορετικά Υπουργεία”. 


Είναι ΕΝΑ Υπουργείο.  Το Υπουργείο Εσωτερικών, που έχει ΕΝΑΝ Υπουργό: τον εαυτό του. 


Έχει και έναν Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Ν. Τόσκα.


Ο κ.Τόσκας ΔΕΝ είναι Υπουργός “Προστασίας του Πολίτη” ή “Δημοσίας Τάξης” ή ο,τιδήποτε άλλο τον αποκαλούν.   Είναι “Αναπληρωτής Υπουργός ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ”.Το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυβέρνησης δημιουργήθηκε με το π.δ. 24 της 27ης Ιανουαρίου 2015 (Φ.Ε.Κ. Α’ 20).  Συγκεκριμένα, με το αρ.1 του π.δ. συνεστήθη “Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης” το οποίο απετέλεσε την ΕΝΩΣΗ  ΤΕΣΣΑΡΩΝ Υπουργείων, 1)του πρώην Υπουργείου Εσωτερικών, 2)του πρώην Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3)του πρώην Υπουργείου Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και 4)του πρώην Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.


Το 2016, με το π.δ. 123 της 4ης Νοεμβρίου 2016 (Φ.Ε.Κ. Α’ 208) αποκολλήθηκε από το γιγάντιο κατασκεύασμα μόνο το πρώην Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και απετέλεσε πάλι ξεχωριστό Υπουργείο, που ονομάστηκε “Διοικητικής Ανασυγκρότησης” (εκεί όπου σήμερα είναι η Όλγα Γεροβασίλη).  Έτσι αποκολλήθηκε και το σχετικό κομμάτι από τον τίτλο και έμεινε “Υπουργείο Εσωτερικών”.Εάν κοιτάξει ο Υπουργός Εσωτερικών το Φ.Ε.Κ. του δικού του διορισμού, θα δει ότι αυτό είναι το π.δ. 125 της 5ης Νοεμβρίου 2016 (Φ.Ε.Κ. Α’ 210) “Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών”, στο οποίο:


– ως Νο1 διορίστηκε ο Π. Σκουρλέτης “στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών”.


–  ως Νο16 διορίστηκε ο Ν. Τόσκας “στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ”.


–  ως Νο22 διορίστηκε η Μ. Κόλλια – Τσαρουχά “στη θέση της Υφυπουργού Εσωτερικών”.Στον Αναπληρωτή Υπουργό ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ανετέθη η άσκηση αρμοδιοτήτων που ανήκαν στις υπηρεσίες του ΠΡΩΗΝ Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την Αριθ.Υ186/11.11.2016 (Φ.Ε.Κ. Β’3671) Απόφαση του Πρωθυπουργού.   Αρμοδιότητες όμως του  ΠΡΩΗΝ  Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ στον Υπουργό, τον Π. Σκουρλέτη.


– Για παράδειγμα, όπως ορίζεται στο σημείο (β) του αρ.2, ο κ. Τόσκας δεν ασκεί μόνος του τη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά “β) η νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία ασκείται μόνον ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ με τον Υπουργό”.   


Γι’ αυτό π.χ. οι τροπολογίες που αφορούν τα σχετικά θέματα (όπως τροπολογίες περί εποχικών πυροσβεστών) έχουν και υπογραφή Π. Σκουρλέτη.


–  Επίσης, αρμοδιότητες του ΠΡΩΗΝ Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκλειστικά στον Π. Σκουρλέτη, όπως (αρ.3) ο προσδιορισμός της πολιτικής στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, καθώς και ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ της πολιτικής αυτής, καθώς και η εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς. Με απλά λόγια, αρκεί να μπει κανείς στη Διαύγεια και να κοιτάξει τα έγγραφα της Πυροσβεστικής και της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για να δει ότι πάνω αριστερά αναγράφουν “Υπουργείο ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ”.  Π.χ. τα έγγραφα της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος αναγράφουν πάνω αριστερά “Υπουργείο Εσωτερικών”.  Π.χ. τα έγγραφα της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής αναγράφουν πάνω αριστερά “Υπουργείο Εσωτερικών”.  Το από 25/5/2018 “Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών” του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας αναγράφει πάνω αριστερά “Υπουργείο Εσωτερικών” κ.ο.κ.Εν κατακλείδι, οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών δεν περιορίζονται στην επινόηση εκλογικών συστημάτων, σε αυτό-αναιρέσεις για την ημερομηνία των εκλογών, σε ειρωνικές επιθέσεις στα θεσμικά όργανα των Αιρετών και σε πόζες στην κάμερα ζωγραφίζοντας τη Β’ Αθηνών για τα διαφημιστικά κυβερνητικά videos.Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών εδώ   (σχετικό σημείο στο 8:45 λεπτό)