//Η δίαιτα 5:2 μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2

Η δίαιτα 5:2 μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2

διατροφή, σνακ, αδυνάτισμα, δίαιτα

Σε πιλοτική δοκιμή που έκανε το Πανεπιστήμιο της Νοτίου Αυστραλίας, η δίαιτα 5:2 απέδωσε μικρότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και απώλεια βάρους.
Στην δοκιμή που κράτησε 3 μήνες, συμμετείχαν 35 άτομα, στα οποία μειώθηκε η αιμογλοβίνη, μία πρωτεϊνική ένωση του αίματος, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος σε ποσοστό 0,6 κατά μέσο όρο ενώ μειώθηκε και το συνολικό βάρος όσων συμμετείχαν κατά 6-7 κιλά.
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οδήγησαν στην προετοιμασία ευρύτερης έρευνας του επόμενους μήνες που θα περιλαμβάνει 100 συμμετέχοντες.
Σύμφωνα με τη Sharayah Carter, υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Νοτίου Αυστραλίας, ενώ η δίαιτα 5:2 είναι δημοφιλής για τα αδυνατιστικά της οφέλη, δεν έχουν διερευνηθεί όσο θα έπρεπε τα οφέλη της στην υγεία και σε προβλήματα όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Τα άτομα με διαβήτη συνήθως ακολουθούν δίαιτες αυστηρά θερμιδικές. Ταυτόχρονα, έχουν να αντιμετωπίσουν την λήψη μιας σειράς φαρμάκων και καταλήγουν να παίρνουν πολλά φάρμακα και να μην τρέφονται αρκετά. Το πλάνο εναλλαγής με πιο χαλαρές ημέρες που προτείνει η 5:2 δίαιτα, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα αυτά.Η δίαιτα 5:2 συγκρίθηκε με μια αυστηρή διατροφή 7 ημερών και αποδείχτηκε πως τα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και στην μείωση της A1C αιμογλοβίνης, ήταν παρόμοια.
Η αυστηρή 7ημερη διατροφή στηρίχτηκε σε πλάνο 1200 θερμίδων για τις γυναίκες ημερησίως και 1500 θερμίδων για τους άντρες. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να πραγματοποιούν και 2000 βήματα καθημερινά στο πλαίσιο αύξησης της φυσικής τους δραστηριότητας.
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός ατόμων με διαβήτη ήταν το 2014 422 εκατομμύρια, σε σχέση με τα 108 εκατομμύρια ατόμων του 1980. Το 2012, 1,5 εκατομμύριο θάνατοι παγκοσμίως συνδέθηκαν απευθείας με το διαβήτη και 2,2 εκατομμύρια θάνατοι ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης γλυκόζης στο αίμα.
Να θυμίσουμε πως στη δίαιτα 5:2, τα άτομα ακολουθούν αυστηρή διατροφή για 2 ημέρες και χαλαρές υγεινές διατροφικές συνήθειες τις υπόλοιπες 5 ημέρες.

Πηγή: Έρευνα: Η δίαιτα 5:2 μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2

TAGS: