//Τραμπ: Ακύρωσα την επίθεση στο Ιράν 10 λεπτά πριν πραγματοποιηθεί

Τραμπ: Ακύρωσα την επίθεση στο Ιράν 10 λεπτά πριν πραγματοποιηθεί

Τραμπ: Ακύρωσα την επίθεση στο Ιράν 10 λεπτά πριν πραγματοποιηθεί

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι ακύρωσε τελευταία στιγμή την εντολή διεξαγωγής πληγμάτων εναντίον του Ιράν.

Τα πλήγματα επρόκειτο να γίνουν λίγο πριν από τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των αμάχων στις τάξεις των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων αλλά και μεταξύ των αμάχων, σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους την Πέμπτη.


«Τη Δευτέρα κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο σκάφος που πετούσε σε διεθνή ύδατα. Είμασταν έτοιμοι να ανταποδώσουμε χτυπώντας τρεις στόχους, όταν ρώτησα πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν. 150 κύριε, ήταν η απάντηση ενός Στρατηγού. 10 λεπτά πριν το χτύπημα το ακύρωσα», έγραψε ο Τραμπ.


Στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί και πλοία είχαν λάβει θέσεις, αλλά δεν είχε εκτοξευθεί κανένας πύραυλος όταν ανακλήθηκε η προεδρική διαταγή, σύμφωνα με τους New York Times. Η ξαφνική ανάκληση της διαταγής φρέναρε αυτήν που θα ήταν η τρίτη ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή, κατά διαταγή του Αμερικανού Ρεπουμπλικάνου προέδρου.
President Obama made a desperate and terrible deal with Iran – Gave them 150 Billion Dollars plus I.8 Billion Dollars in CASH! Iran was in big trouble and he bailed them out. Gave them a free path to Nuclear Weapons, and SOON. Instead of saying thank you, Iran yelled…..20.5K people are talking about this

President Obama made a desperate and terrible deal with Iran – Gave them 150 Billion Dollars plus I.8 Billion Dollars in CASH! Iran was in big trouble and he bailed them out. Gave them a free path to Nuclear Weapons, and SOON. Instead of saying thank you, Iran yelled…..

….Death to America. I terminated deal, which was not even ratified by Congress, and imposed strong sanctions. They are a much weakened nation today than at the beginning of my Presidency, when they were causing major problems throughout the Middle East. Now they are Bust!….

5,519 people are talking about this

Στον απόηχο της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον – Τεχεράνης, η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ πρώτη εξέδωσε την Πέμπτη κατεπείγουσα ειδοποίηση με την οποία απαγορεύει σε όλες τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις που περνούν από τμήματα μιας περιοχής πάνω από τη θάλασσα στο Στενό του Oρμούζ και στον Κόλπο του Ομάν.


Σήμερα, διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, η Malaysia Airlines, η αυστραλιανή Quantas, η Singapore Airlines και η ολλανδική KLM, δήλωσαν ότι επανασχεδιάζουν τα δρομολόγιά τους προκειμένου να αποφύγουν την περιοχή μέχρι νεωτέρας.


Η British Airways ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα συμμορφωθεί με τις οδηγίες από την αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. «Οι ομάδες ασφαλείας μας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με αρχές σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης αξιολόγησης κινδύνων για κάθε δρομολόγιο που πραγματοποιούμε», δήλωσε εκπρόσωπος της British Airways.


Γιατί ακύρωσε την επίθεση


Στην προσπάθεια προς αποκλιμάκωση, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε έναν εντελώς διαφορετικό τόνο για την υπόθεση του Ιράν, από τον Τζον Μπόλτον, αλλά κι από άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.


Μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, εδώ και μήνες, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η επίθεση των Ιρανών κατά του αμερικανικού drone ήταν πιθανώς ένα «λάθος» χωρίς πρόθεση.


Η τοποθέτηση αυτή του προέδρου Τραμπ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιθετική ρητορική των προειδοποιήσεων προς την Τεχεράνη από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, αλλά και ειδικότερα από τις απόψεις που έχει εκφράσει δημόσια ο Μπόλτον για το Ιράν.


Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει πολλές φορές ζητήσει στο παρελθόν την αλλαγή της κυβέρνησης στην Τεχεράνη.


Ο ίδιος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι στις συζητήσεις που γίνονται για το Ιράν μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Μπόλτον, με την συμμετοχή κι αξιωματούχων όπως, ο Πομπέο, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, αλλά κι ο (νέος) υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, οι οποίοι έχουν «κυρίως τον ρόλο καθορισμού του αποτελέσματος στις ψηφοφορίες που γίνονται για την λήψη αποφάσεων».


Μία υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή μιας χώρας συμμάχου των ΗΠΑ εξέφρασε την ίδια άποψη για τον Πομπέο, δηλώνοντας στο CNNi ότι ο Πομπέο δρα ως τρίτος πόλος επικοινωνίας μεταξύ του Μπόλτον και του Τραμπ κι αναφορικά με τους χειρισμούς στην υπόθεση του Ιράν.

https://twitter.com/i/status/1141765503075196929

Video released by shows the moment of shooting down an intruding American spy drone on Wednesday.971 people are talking about this