//Το «Γιαβούζ» έφυγε κρυφά από την κυπριακή ΑΟΖ

Το «Γιαβούζ» έφυγε κρυφά από την κυπριακή ΑΟΖ

Στα «κρυφά» αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο από τα μέσα Ιανουαρίου βρισκόταν στο Οικόπεδο 8.

Το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται πλέον σε περιοχή κοντά στην Τουρκία, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το sigmalive.com.

Υπενθυμίζεται ότι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρέθηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιανουαρίου, σε περιοχή της Νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο Οικόπεδο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την έναρξη της τρίτης γεώτρησης από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στα νότια της Κύπρου, κάνοντας λόγο για δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε όλη την θάλασσα που περιβάλλει την Κύπρο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

«Το γεωτρύπανό μας “Γιαβούζ” την περασμένη Παρασκευή μετακινήθηκε στο αδειοδοτημένο τεμάχιο G στα νότια του νησιού για να πραγματοποιήσει την τρίτη του γεώτρηση, στο πλαίσιο της άδειας που παραχώρησε η “κυβέρνηση της ΤΔΒΚ” (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος) στα Τουρκικά Πετρέλαια το 2011.

»Ως συνιδιοκτήτες του νησιού οι Τουρκοκύπριοι έχουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι Ελληνοκύπριοι σε αυτή την περιοχή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οπό την 26 Δεκεμβρίου 2019 το Yavuz δεν έστελνε σήμα τοποθεσίας και δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός του στο marine traffic…