//Οργή στην Ινδία για την Τουρκία – Κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης – Σοβαρή κρίση

Οργή στην Ινδία για την Τουρκία – Κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης – Σοβαρή κρίση

Η Ινδία κάλεσε τη Δευτέρα τον Τούρκο Πρέσβη για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας εξαιτίας των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κασμίρ και προειδοποίησε ότι θα επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κατάσταση στο ινδικό Κασμίρ επιδεινώνεται λόγω των σαρωτικών αλλαγών που επιβάλει η ινδική κυβέρνηση σε αυτήν την κατά πλειονότητα μουσουλμανική περιοχή.

Δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι αλληλέγγυα με τον λαό του Κασμίρ.

Η Ινδία, η οποία θεωρεί ολόκληρο το Κασμίρ αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της, διαμήνυσε στον Τούρκο διπλωμάτη Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ ότι τα σχόλια του Ερντογάν φανερώνουν άγνοια της διαμάχης για το Κασμίρ, όπως ανέφερε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτό το πρόσφατο επεισόδιο είναι ακόμη ένα παράδειγμα της επαναλαμβανόμενης τακτικής της Τουρκίας να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Η Ινδία τη βρίσκει εντελώς απαράδεκτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Ραβενές Κουμάρ.

Η Ινδία έπαψε την αυτονομία του Κασμίρ τον Αύγουστο και το έθεσε υπό ομοσπονδιακή κυριαρχία με στόχο να το ενσωματώσει πλήρως το έδαφος της και να εξαλείψει μια 30ετή εξέγερση.

Το Πακιστάν, το οποίο ελέγχει ένα τμήμα του Κασμίρ, επέκρινε αυτή την απόφαση όπως και άλλες μουσουλμανικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Μαλαισία, που κάλεσαν την Ινδία να επανεξετάσει την απόφασή της.

Tον Τούρκο πρεσβευτή κάλεσαν οι Αρχές της Ινδίας μετά την κοινή προκλητική δήλωση Τουρκίας – Πακιστάν για την κατάσταση του Τζαμού και Κασμίρ κατά την διάρκεια την επίσημης συνάντηση που πραγματοποίησαν την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της ομιλία του στο Κοινοβούλιο του Πακιστάν ο Ερντογάν, σύγκρινε τον αγώνα του λαού του Κασμίρ με τον αγώνα του τουρκικού λαού κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενάντια στην ξένη κυριαρχία.

«Χθες ήταν το Τσανάκκαλε και σήμερα είναι το Κασμίρ. Δεν υπάρχει καμία διαφορά», ανέφερε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφορικά με τη μάχη της Καλλίπολης μεταξύ Τουρκίας και Συμμαχικών Δυνάμεων το 1915 και το 1916, εμπλέκοντας την με το… Κασμίρ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε παράλληλα την υποστήριξή του προς το Ισλαμαμπάντ, κατηγορώντας το Νέο Δελχί για τη λήψη «μονομερών βημάτων» στη διαμάχη γύρω από το Κασμίρ.

Από το Σάββατο η Ινδία επέκρινε σφοδρότατα τον Ερντογάν για το «καυτό» ζήτημα του Κασμίρ, ζητώντας του να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ινδίας.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου εξωτερικών Ραβενές Κουμάρ δήλωσε ότι «το Νέο Δελχί απορρίπτει όλες τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου για το Κασμίρ, δηλώνοντας ότι η περιοχή είναι ένα αναπόσπαστο και αναλλοίωτο κομμάτι της Ινδίας».

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Ερντογάν, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Καν και ο Ερντογάν υπέγραψαν 13 συμφωνίες συνεργασίας για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων στους τομείς του, εμπορίου, τουρισμού, άμυνας και ανάπτυξης υποδομών.

Τις προηγούμενες μέρες στο twitter χρήστες από Ινδία και Πακιστάν είχαν προωθήσει το Hashtag #PakTurkFriendship.

Ανάμεσα στα σχόλια που ανέβαζαν ήταν το εξής:

«To Πακιστάν υποστήριζε πάντοτε την θέση της Τουρκίας στην Κύπρο, όπως η Άγκυρα υποστηρίζει την στάση της Ισλαμαμπαντ για το θέμα Τζαμού και Κασμίρ».

Ο Ερντογάν έγινε δεκτός στο Πακιστάν μέσα μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τον Τύπο να παρουσιάζει με διθυραμβικά σχόλια τον Τούρκο Πρόεδρο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο διπλωματικό προειδοποιητικό «χτύπημα» στην Άγκυρα, η Ινδία το έδωσε μέσω Κύπρου και Αρμενίας τον Σεπτέμβριο του 2019 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αφορμή ήταν η ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση όπου ο ίδιος αυτοπροβλήθηκε περίπου ως ο «μεσσίας» των μουσουλμανικών πληθυσμών σε ολόκληρο τον κόσμο δηλώνοντας: «Παρά τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν, το Κασμίρ εξακολουθεί να είναι πολιορκημένο και οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κολλήσει στο Κασμίρ».

Ως αντίδραση ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόντι συναντήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τον ινδικό Τύπο να ερμηνεύει κίνηση αυτή ως ένα άμεσο μήνυμα προς τον Ερντογάν πως αν συνεχίσει να μιλάει για το Κασμίρ, η Ινδία θα συνταχθεί με τους εχθρούς της Τουρκίας.

Μάλιστα διάφοροι Τούρκοι αναλυτές και αρθρογράφοι προειδοποιούν πως αν η Ινδία συμμαχήσει με Κύπρο και Αρμενία τότε η Άγκυρα θα πρέπει να μποϊκοτάρει τα ινδικά προϊόντα / επιχειρήσεις.