//Νέο «χαστούκι» στον Ερντογάν για την παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη

Νέο «χαστούκι» στον Ερντογάν για την παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη

Η καλύτερη απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνήρθε από την Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής, η γνωμάτευση της οποίας είναι κόλαφος για τους επεκτατικούς ισχυρισμούς του. Η γνωμάτευση χαρακτηρίζει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης«παράνομο», ξεκαθαρίζοντας ότι «λειτουργεί σε βάρος τρίτων». Σε 18 σελίδες περιγράφονται εκτενώς οι προβληματικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Γίνεται συστηματική καταγραφήκαι παρουσίαση όλων των επιστολών που οι δύο χώρες απέστειλαν στα Ηνωμένα Έθνη μετά την υπογραφή του μνημονίου στις 27 Νοεμβρίου του 2019.

Οι νομικοί της γερμανικής Βουλής καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεσογειακών χωρών». Πρόκειται για μία ξεκάθαρη δικαίωση της ελληνικής θέσης και, μάλιστα, ενόψει, της σημερινής επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Τουρκία, όπου και θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκηςαπό το Νταβός επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να αναζητάμε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία». Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στη συζήτησήτου με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford, Νίαλ Φέργκιουσον με τη συμφωνία αυτή αγνοείται το γεγονός ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, επίσης, λάθος το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε πως θα γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας μας για συμμετοχή στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας.

Κατά τα άλλα, η χθεσινή ημέρα κύλησε σε ρυθμούς Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανήλθε στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης, αναφέροντας 16 ελληνικά νησιά. Δεν σταμάτησε εκεί. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην εταιρεία κατασκευής πυραύλων Roketsan, έκανε λόγο για «παραβίαση των συμφωνιών από την πλευρά της Αθήνας», καλώντας την να «συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε συνέντευξή του στο Sputnik, δήλωσε ότι «η ΕΕ θα πρέπει να μεσολαβεί δίκαια και αντικειμενικά στη συνεχιζόμενη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, που αφορά την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, αντί να λαμβάνει απλώς αποφάσεις που στοχοποιούν την Άγκυρα».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν άργησε να αντιδράσει: «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Οξεία ήταν και η αντίδρασηαπό το ελληνικό υπουργείο Άμυνας. «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται», απάντησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Τούρκο ομόλογό του. Στη συνέχεια, ο υπουργός, χρησιμοποιώντας την έκφραση «παντρέψου τον βιαστή σου», τόνισε ότι η Τουρκία επιστρέφει στον Μεσαίωνα και με το νόμο.