//Τέλειωσε το πάρτι στο χρηματιστήριο

Τέλειωσε το πάρτι στο χρηματιστήριο

Μετά την ψεύτικη ευφορία που προκάλεσαν οι ενορχηστρωμένες εκθέσεις διεθνών οίκων για τις “λαμπρές προοπτικές” του ΧΑ και το “επερχόμενο νέο ράλι”, η αγορά προσγειώνεται στην πεζή πραγματικότητα των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, με τις πολλαπλές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά, στις επιχειρήσεις, στην απασχόληση και στα εισοδήματα: Παρατεινόμενη βαθιά ύφεση το πρώτο φετινό τρίμηνο, πρωτογενές έλλειμμα-ρεκόρ 18,2 δισ. ευρώ το 2020, υστέρηση φορολογικών εσόδων, υπέρβαση δαπανών, καθυστέρηση του προγράμματος εμβολιασμών  είναι  μερικά μόνον από τα στοιχεία που συνθέτουν την άκρως αρνητική συγκυρία.

Η προωθητική δύναμη των εκθέσεων διεθνών οίκων εξαντλείται πλέον, αφού αξιοποιήθηκε δεόντως από ισχυρά χαρτοφυλάκια, τα οποία τώρα “ανακρούουν πρύμναν”, παρακολουθώντας την αγορά να παίρνει το δρόμο της διόρθωσης και τις μετοχές με τις “εξαιρετικές προοπτικές” να βυθίζονται.

Πτωτικά κινούνται σήμερα όλοι οι  δείκτες του ΧΑ, μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές και τα εμποροβιομηχανικά blue chips, το ταμπλό βάφεται κόκκινο. Κατά 2,7%  υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, στο -4% βυθίστηκε ο  κλαδικός των τραπεζών.

Αρνητική εικόνα και στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου όμως οι απώλειες είναι μικρότερες: Κατά 0,85% υποχωρούν ο DAX και ο FTSE100, περίπου 1,15% χάνει ο CAC40.

Σημαντική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος στα χρηματιστήρια παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Η παρατηρούμενη έξαρση σε πολλές χώρες μ ε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων προκαλούν εύλογες ανησυχίες ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να αρθούν σύντομα. Το κλίμα επιβαρύνεται από τις ενδείξεις ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα παρουσιάσει μεγάλη ύφεση και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Η συνεδρίαση – Μετοχές και δείκτες

Μεταστροφή κλίματος σημειώνεται από χθες στο ΧΑ, ενώ η αλλαγή στάσης των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων είχε φανεί από τις προηγούμενες μέρες, με το σταδιακό περιορισμό των κινήσεων τους, που είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με κεκτημένη ταχύτητα από τη χθεσινή διολίσθηση και οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση. Η διολίσθηση συνεχίζεται χωρίς να εκδηλωθεί η παραμικρή αντίδραση. Στα χαμηλά ημέρας κινούνται αυτή την ώρα όλοι οι δείκτες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,65% στις 775,5 μονάδες, διασπώντας καθοδικά δύο περιοχές στήριξης. Κρίσιμη για την περαιτέρω πορεία της αγοράς η παραμονή του πάνω από τις 775 μονάδες όπου κινείται τώρα.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 2,70%,κλείνοντας στις 1.852,3 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο –4% και τώρα υποχωρεί κατά 3,60%.