//Συμφωνία με Τουρκία: Το κρυφό έγγραφο ζητάει ο Τσίπρας – Ψεύδεσαι, γνωρίζεις του απαντά ο Πέτσας

Συμφωνία με Τουρκία: Το κρυφό έγγραφο ζητάει ο Τσίπρας – Ψεύδεσαι, γνωρίζεις του απαντά ο Πέτσας

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό έχει ανάψει η αποκάλυψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ευρωπαϊκό τύπο για την ύπαρξη «γραπτής συμφωνίας» με την Τουρκία στο πλαίσιο των συνομιλιών που έγιναν με γερμανική διαμεσολάβηση.

Η «έγγραφη συμφωνία» του Βερολίνου

Μέχρι στιγμής πάντως πέραν των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για μυστική διπλωματία και εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, η αντιπαράθεση εστιάζεται μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου ως προς το ποιος είναι ο «ψεύτης» και αν γνώριζε την ύπαρξη της συμφωνίας ο κ. Τσίπρας από την ενημέρωση του κ. Μητσοτάκη.

Το επίμαχο απόσπασμα στο άρθρο του κ. Μητσοτάκη που δημοσιεύεται στον ευρωπαϊκό τύπο και έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

«Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανήλθε, απαντώντας στην δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ψεύδεται ασύστολα» όταν δηλώνει ότι δεν γνώριζε γιατί δεν ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό.

Είχε ενημερωθεί ο διπλωματικός σύμβουλος

«Περιμέναμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Ο κ. Τσίπρας υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά σε όλους τους Έλληνες ότι το κοστούμι που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος, του πέφτει μεγάλο. Για ακόμα μια φορά ψεύδεται ασύστολα» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στην ανάρτηση του κ. Τσίπρα.

Επισήμανε ότι ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα είχε ενημερωθεί από τη διπλωματική σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο. «Όταν ο ίδιος συναντούσε μόνος του τον κ. Ερντογάν δεν θυμόμαστε να είχε ενημερώσει κανέναν στην αντιπολίτευση» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν λέει την αλήθεια και διεξάγει μυστική διπλωματία απαντώντας έτσι εμμέσως και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι «ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση για τις συζητήσεις του πρωθυπουργού» σχετικά με τη συμφωνία με την Τουρκία την οποία αναφέρει σε άρθρο του στο διεθνή τύπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το έγγραφο μένει κρυφό

«Πληροφορηθήκαμε όλοι σήμερα από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για τη χώρα έναντι της Τουρκίας, σε ένα έγγραφο που μένει κρυφό μέχρι και σήμερα και ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και προσθέτει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από τον διεθνή Τύπο για μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε κρίσιμα εθνικά θέματα.

Από την ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, άλλωστε, έμαθαν, τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και οι πολίτες, ότι υπήρξαν οι εν λόγω συνομιλίες στο Βερολίνο με τη μεσολάβηση της Γερμανίας.

Ενώ από το tweet του ΓΓ του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, μάθαμε για συναίνεση του Πρωθυπουργού σε τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία, την ώρα που το Oruc Reis σαρώνει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στις πιο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα το ζήτημα πια δεν είναι ούτε η έλλειψη στρατηγικής, ούτε η έλλειψη συνεννόησης με την αντιπολίτευση.

Ούτε καν οι εκ των υστέρων τραγελαφικές θεωρίες περί «θορύβων», «ανέμων» και «συνομιλιών που δεν είναι συνομιλίες».

Δεν λέει την αλήθεια

Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Διεξάγει μυστική διπλωματία και χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εκτός και άλλη γλώσσα εντός της χώρας, φοβούμενος πάντα μην απογοητεύσει το κόμμα του και την εκλογική του πελατεία.

Δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αλλά και χωρίς να ζητήσει, όπως θα όφειλε, καμία εξουσιοδότηση για να υπογράψει δεσμεύσεις. Ούτε από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε καν από το υπουργικό του συμβούλιο».

Και ο κ. Τσίπρας καταλήγει στη δήλωσή του:

«Έστω και τώρα λοιπόν, έχει υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε».

Alexis Tsipras4 ώρες πριν

Πληροφορηθήκαμε όλοι σήμερα από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για τη χώρα έναντι της Τουρκίας, σε ένα έγγραφο που μένει κρυφό μέχρι και σήμερα και ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από τον διεθνή Τύπο για μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε κρίσιμα εθνικά θέματα.

Από την ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, άλλωστε, έμαθαν, τόσ…See More

Η δήλωση αυτή του Αλέξη Τσίπρα αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ στο twitter με τον τίτλο: «Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία».

ΥΡΙΖΑ@syriza_grΑλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία [Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, @atsipras στο facebook – https://bit.ly/3bLrmo7]

Image