//Προκλητικά τουρκικά δημοσιεύματα: «Στο κατεχόμενο Αγαθονήσι η Σακελλαροπούλου»

Προκλητικά τουρκικά δημοσιεύματα: «Στο κατεχόμενο Αγαθονήσι η Σακελλαροπούλου»

Για επίσκεψη της Ελληνίδας Προέδρου της Δημοκρατίας σε «κατεχόμενα τουρκικά εδάφη» κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στην παρουσίας της Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι, ανεβάζοντας τους τόνους της επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας και συντηρώντας την τουρκική στρατηγική των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Τα τουρκικά μέσα παρουσιάζουν το ακριτικό νησί το οποίο επισκέφθηκε η Πρόεδρος ως τουρκικό έδαφος που ανήκει στο νομό Αϊδινίου.

Με πηχυαίους τίτλους η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, αλλά και η εθνικιστική κεμαλική Sozcu, όπως και άλλοι δικτυακοί τόποι που αναπαρήγαγαν τα δημοσιεύματα, κάνουν λόγο για  «πρόκληση» από την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο και, διαστρεβλώνοντας τις δηλώσεις της, επιχειρούν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως κατακτητή.

Η Yeni Safak μάλιστα έφτασε στο σημείο να γράψει στον δικτυακό της τόπο ότι «η Σακελλαροπούλου πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή της στο εξωτερικό στη νήσο Εσέκ που υπάγεται στο δικό μας νομό του Αϊδινίου».

Ενδεικτικά οι τίτλοι των τουρκικών ΜΜΕ:

Sabah (φιλοκυβερνητική): «Πρόκληση από την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Σκανδαλώδεις δηλώσεις στη νήσο Εσέκ (Αγαθονήσι)»

Hurriyet (φιλοκυβερνητική): «Μεγάλη πρόκληση από την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Karar (κεμαλική): «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφτηκε το υπό κατοχή Αγαθονήσι»

Sozcu (κελαμλική): «Πρόκληση στην Τουρκία από την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Πρκατορείο Ειδήσεων DHA: «Πρόκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας: Επισκέφτηκε τη νήσο Εσέκ»

Τα δημοσιεύματα αυτά αποτελούν αναπαραγωγή για μία ακόμη φορά των γνωστών θέσεων που παρουσιάζονται σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια και στηρίζονται στις καινοφανείς θεωρίες του πρώην γενικού γραμματέα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, απόστρατου συνταγματάρχη Ουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος έχει μόνιμο βήμα στα τουρκικά ΜΜΕ, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα έχει υπό στρατιωτική κατοχή 16 τουρκικά νησιά, μεταξύ των οποίων και το Αγαθονήσι.

Η επίσκεψη Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη σημερινή της επίσκεψη έστειλε μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας.

«Η Ελλάδα επιδιώκει διαχρονικά σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Τουρκία και επενδύει στην ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των δύο λαών. Δεν είναι διατεθειμένη, όμως, να απεμπολήσει κυριαρχικά της δικαιώματα ή να αποδεχθεί αμφισβητήσεις εθνικών εδαφών», υπογράμμισε συγκεκριμένα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Αγαθονήσι.

Όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής».

«Η χώρα μας σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις και επιδιώκει μία εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές της. Παράλληλα, όμως, είναι αποφασισμένη να προασπίσει με κάθε δυνατό τρόπο, όταν και αν χρειαστεί, την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», πρόσθεσε.

«Θέλω από αυτήν την ακριτική γωνιά της πατρίδας μας να στείλω ένα μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης και ταυτόχρονα εθνικής υπερηφάνειας, όπως μου το μετέδωσαν οι κάτοικοι του Αγαθονησίου, σταθεροί θεματοφύλακες των συνόρων, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης», τόνισε.

Η κ. Σακελλαροπούλου έφθασε σήμερα το πρωί στο Αγαθονήσι, όπου την υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος, Ευάγγελος Κόττορος. Ξεκίνησε την επίσκεψή της από το φυλάκιο του νησιού, όπου συνομίλησε και ενημερώθηκε από τον επικεφαλής της φρουράς. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στο φυλάκιο, έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών, υπογραμμίζοντας την τιμή και την υπερηφάνεια της που βρίσκεται στο ακριτικό φυλάκιο του Αγαθονησίου.

«Νιώθω τιμή και υπερηφάνεια που βρίσκομαι σήμερα στο Επιτηρητικό Φυλάκιο του Αγαθονησίου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φρουρούς των συνόρων μας. Τους μαχητές της πρώτης γραμμής, που με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, αυταπάρνηση και υψηλό φρόνημα υπερασπίζονται την εθνική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς να πτοούνται από προκλήσεις και απειλές. Χάρη σε σας, καθώς και στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι ότι η χώρα μας είναι και θα παραμείνει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», έγραψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια μετέβη στο σχολείο, όπου συναντήθηκε με τους εννέα μαθητές που φοιτούν εκεί και συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς για τις ξεχωριστές προκλήσεις του σχολικού βίου στο ακριτικό νησί.