//Νύχτα θρίλερ: Ελληνικά πολεμικά απένατι από το Oruc Reis

Νύχτα θρίλερ: Ελληνικά πολεμικά απένατι από το Oruc Reis

Εξαιρετικά δύσκολες και κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες  καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εξακολουθεί να πλέει από τις 17:30 τη Δευτέρα το  στο ανατολικότερο άκρο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αγνοώντας τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις από τις φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για αποχώρηση από την περιοχή. 

Το γεγονός αυτό έχει θέσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, καθώς η Τουρκία επιμένει να δοκιμάζει τα όρια και της αντοχές της ελληνικής πλευράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς παρακολουθούν κάθε κίνηση του τουρκικού ερευνητικού και των συνοδευτικών του, δύο ελληνικές φρεγάτες, οι οποίες από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το καλούν να αποχωρήσει. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τους Τούρκους.

Η «κόκκινη γραμή» της Αθήνας

Το ερώτημα πλέον είναι, ως πότε η Ελλάδα θα συνεχίσει να το καλεί στον ασύρματο; Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Αθήνας αν το Oruc Reis συνεχίσει να αγνοεί τα μηνύματα των ελληνικών φρεγατών;

Για την Ελλάδα, «κόκκινη γραμμή» θεωρείται η έναρξη των ερευνών. ΠΛηροφορίες που δεν επιβεβαιώνοτναι επισήμως αναφέρουν ότι έχει ήδη προχωρήσει σε πόντιση καλωδίων. Αν το Oruc Reis ρίξει τα καλώδια στο βυθό και ξεκινήσει έρευνες τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι. Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα ενδέχεται να αναλάβει ακόμα και στρατιωτική δράση κατά του Oruc Reis και των συνοδευτικών του πλοίων.

Ως πρώτη ενέργεια υπάρχει στο τραπέζι και το να σπεύσει ελληνικό σκάφος και να κόψει τα καλώδια του τουρκικού ερευνητικού, όπως ακριβώς είχε κάνει το 2018 η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» όταν το ερευνητικό Barabaros επιχείρησε να ποντίσει καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το θέμα είναι βεβαίως και πώς θα δράσουν τα συνοδευτικά πλοία των Τούρκων; Στο πεδίο ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες έχουν μεταξύ τους οπτική επαφή και παρακολουθεί η μία της κινήσεις της άλλης.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ήταν σαφής το πρωί της Δευτέρας. Η Ελλάδα να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά σε περίπτωση προσβολής της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία. Αλλά και από την πλευρά της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοϊ, απείλησε ευθέως ότι αν υπάρξει στρατιωτική δράση κατά πολιτικού πλοίου (βλ. Oruc Reis), η Τουρκία θα απαντήσει.