//Κυβερνητική σύσκεψη και ανησυχία για «αναζωπυρώσεις»

Κυβερνητική σύσκεψη και ανησυχία για «αναζωπυρώσεις»

Δύο ημέρες μετά τη λήψη πρόσθετων των μέτρων στα σύνορα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει σήμερα την καθιερωμένη σύσκεψη για τον κορωνοϊό με το επιτελείο του, με στόχο να εξεταστεί η κατάσταση.

Στο «τραπέζι» θα καθίσουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αλλά και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Τις περασμένες ημέρες, οι ειδικοί επεσήμαναν πως ιδιαίτερη σημασία έχει ο αριθμός των λεγόμενων «ορφανών» κρουσμάτων, καθώς αυτός θα «δείξει» πως ξεκινά ένα δεύτερο «κύμα» της πανδημίας.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, τα πρώιμα σημεία του δεύτερου κύματος της επιδημίας θα το δούμε από τα λεγόμενα «ορφανά» και όχι από εκτιμήσεις του R0. Υπάρχει μία ανησυχητική κινητικότητα στα ορφανά κρούσματα από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στα μεγάλα αστικά κέντρα που δείχνουν αυξημένη κινητικότητα στην κοινότητα.

Σχέδιο Β

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο ένα «plan B», σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάσει έξαρση.

Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια:

1. Ελέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.Δείτε ακόμη στο MSN:

Τα τελευταία στοιχεία

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, 31 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τέσσερα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Παρά τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, όμως, η ανησυχία για τη γενική εικόνα της νόσου στη χώρα μας αλλά και για τους «εισαγόμενους» ασθενείς από άλλες χώρες.

Αναλυτικά η διασπορά των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής:

– 4 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 3 αφορούν εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– 6 εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– 5 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– 5 στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

– 1 στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,

– 6 στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

-1 στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων -από την αρχή της πανδημίας- είναι 3.803, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.

Τα 998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.