//Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους

Στο ρυθμό του εγκέλαδου χορεύει απόψε η Χαλκιδική, με νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να σημειώνεται τα ξημερώματα της Κυριακής, 01:50, στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους.

Ρίγος δε προκάλεσε η υπενθύμιση ότι η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ξεκίνησε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, την ίδια μέρα που πριν 88 χρόνια σημειώθηκε ο φονικός σεισμός στην Χαλκιδική με 161 νεκρούς,

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 22 χιλιόμετρα νότιο-νοτιοδυτικά του Άθου.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 226 χλμ. βόρεια/βορειοανατολικά της Αθήνας.

Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Νωρίτερα, το βράδυ του Σαββάτου, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,4 ρίχτερ με το ίδιο περίπου επίκεντρο.

Φονικός σεισμός πριν ακριβώς 88 χρόνια

Την φονική σεισμική δόνηση στη Χαλκιδική πριν ακριβώς 88 χρόνια, στις 26 Σεπτεμβρίου 1932 θύμισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 26.9.1932
Ένας από τους πιο πολύνεκρους σεισμούς στην Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα.
Έγινε στις 7.20μμ με μέγεθος Μ6,9. Λίγο αργότερα ακολούθησε μετασεισμός Μ6. Επλήγησαν η Χαλκιδική, κυρίως το ανατολικό τμήμα (Ιερισσός, Στρατώνι κλπ) και οι μονές του Α. Όρους. Συνολικά καταμετρήθηκαν 161 νεκροί, τραυματίστηκαν εκατοντάδες, ενώ χιλιάδες σπιτιών καταστράφηκαν. Εμφανίστηκε επιφανειακό ρήγμα και τοπικό τσουνάμι στον κόλπο της Ιερισσού.
Στις 11.5.1933 έγινε και άλλος Μ6,3, μάλλον αργοπορημένος μετασεισμός.

«Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει» – Απολαυστικά μεταμεσονύκτια τιτιβίσματα

Να διώξει το φόβο και τις άσχημες μνήμες με όπλο το χιούμορ ανέλαβε για άλλη μια φορά το twitter, δεδομένου και ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αναφορές για καταστροφές και ζημιές.

Με μαρτυρίες ότι ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα, το πιο ωραίο χιουμοριστικό σχόλιο στο twitter ήταν μακράν το «κουνήθηκε όλη η Ελλάδα γιατί σαν τον σεισμό της Χαλκιδικής δεν έχει».

Εύα@realeva6

Κουνήθηκε όλη η Ελλάδα γιατί σαν τον σεισμό της Χαλκιδικής δεν έχει #σεισμος2:10 π.μ. · 27 Σεπ 2020