//Ερντογάν: Η Αγία Σοφία είναι η «Κόκκινη Μηλιά» για τους Οθωμανούς

Ερντογάν: Η Αγία Σοφία είναι η «Κόκκινη Μηλιά» για τους Οθωμανούς

Αυτή τη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν «υπερέβη εαυτόν» όσον αφορά τις αναφορές του σχετικά με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. 

 Μιλώντας κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της Κυβέρνησης του ΑΚP τη Δευτέρα το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος αφού χαρακτήρισε ως «ανεδαφικές» και άνευ «νοήματος» τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε όλο το κόσμο για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, υποστήριξε ότι πλέον επέστρεψε στην «πραγματική της υπόσταση». 

 «Πιστεύουμε ότι η συζήτηση υπό ποιες συνθήκες η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο, από την 500χρονη ταυτότητά της στο τζαμί, δεν έχει νόημα», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «αυτό που ήταν σημαντικό ήταν πως πλέον η Αγία Σοφία στράφηκε στην «πραγματική» κατάστασή της. 

 Σε μια προσπάθεια να φανεί αρεστός και στους ακραίους συμμάχους του στο εθνικιστικό κόμμα του ΜΗP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε πως ανέκαθεν για τους Οθωμανούς η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη αποτελούσαν τον υπέρτατο στόχο κατάκτησης. 

 «Η Αγία Σοφία, την οποία ο ΣουλτάνοςΦατίχ Μεχμέτ Β μετέτρεψεσε τζαμί το 1453, και που είναι το “Μήλο της Κωνσταντινούπολης” (Kizil Elma, η Kόκκινη Μηλιά), θα συνεχίσει να χρησιμεύει ως τόπος λατρείας για τους Μουσουλμάνους», ήταν η χαραριστικ’η φράση του Ερντογάν. 

 Τέλος ο Τούρκος πρόεδροςπρόσθεσε ότι οι Χριστιανοί θα συνεχίσουν να επισκέπτονται ελεύθερα την Αγία Σοφία, όχι πλέον ως Μουσείο και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Σημασίας αναγνωρισμένο από την UNESCO, αλλά ως τζαμί. 

 naftemporiki.gr με πληροφορίες από hurriyet.tr