//Ανησυχία για “κερκόπορτα” στην Κρήτη, παρότι ο Έβρος άντεξε…

Ανησυχία για “κερκόπορτα” στην Κρήτη, παρότι ο Έβρος άντεξε…

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η σύσταση της πολυεθνικής επιχείρησης “Ειρήνη”, η οποία ως σκοπό θα έχει την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Για να προχωρήσει η επιχείρηση αυτή, έπρεπε προηγουμένως να αρθεί ένα αδιέξοδο: να αποφασιστεί σε ποιο λιμάνι θα μεταφέρονται οι “πρόσφυγες και μετανάστες”, τους οποίους θα συναντούν τα πολεμικά πλοία των χωρών που θα μετέχουν στην επιχείρηση.

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΣ

Στο πρόβλημα αυτό όλοι έκαναν πίσω και τελικά χρειάστηκε η Ελλάδα να αποδεχτεί ότι οι μετανάστες που τυχόν θα περισυλλέγονται, θα μεταφέρονται σε κάποιο ελληνικό λιμάνι. Δεδομένης της άρνησης των άλλων χωρών (και κυρίως της Ιταλίας και της Μάλτας) να παράσχουν μια τέτοια διευκόλυνση, είναι πιθανό η προσφορά της Αθήνας να υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να προχωρήσει η όλη επιχείρηση.

Η σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην “Ειρήνη” είναι εύλογη, διότι μέσω αυτής προσπαθεί να ελέγξει τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι όμως αποδεκτό κάθε φορά που η Ελλάδα προσπαθεί να αντιδράσει στις ενέργειες της Τουρκίας, να παραχωρεί και κάτι; Και πόσο σημαντική μπορεί να είναι η παραχώρηση αυτή σε σχέση με το επιδιωκόμενο όφελος;

Το “λιμάνι πρώτης υποδοχής μεταναστών” που παραχωρεί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί επίσημα. Πιθανολογείται, όμως, ότι θα είναι στην Κρήτη και μάλλον θα είναι η Σούδα. Με τη διευκόλυνση αυτή που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει ένας νέος δρόμος για τις μεταναστευτικές ροές που έως τώρα δεν υπήρχε. Μέχρι στιγμής όσοι μετανάστες έρχονταν από την Αφρική, επιδίωκαν να φτάσουν απευθείας στη Μάλτα ή στην Ιταλία, ή μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα.

Τώρα η ύπαρξη πολεμικών πλοίων στα ανοικτά της Λιβύης και η δημιουργία μιας θέσης υποδοχής στην Κρήτη θα διευκολύνει τους λαθροδιακινητές. Δεν χρειάζεται πια να επιχειρήσουν ένα ταξίδι εκατοντάδων μιλίων στη Μεσόγειο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξανοιχτούν από τις ακτές της Λιβύης και να συναντήσουν τα πλοία της ναυτικής δύναμης.

Αυτά θα διασώσουν τους μετανάστες και εν συνεχεία θα τους μεταφέρουν στο “λιμάνι πρώτης υποδοχής”. Εκεί μάλλον θα τους περιμένουν διάφορες ΜΚΟ που θα αναλάβουν τα υπόλοιπα.