//Κατασχέθηκε σχεδόν 1,5 τόνος χασίς που είχε προορισμό τη Λιβύη

Κατασχέθηκε σχεδόν 1,5 τόνος χασίς που είχε προορισμό τη Λιβύη

Μία νέα μεγάλη επιτυχία έναντι διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών κατάφεραν να σημειώσουν οι ελληνικές Αρχές με την συνεργασία του ΣΔΟΕ, της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής και του Λιμενικού. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η επιτυχία κατέστη δυνατή καθώς για πρώτη φορά οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας που είχαν την πληροφορία συνεργάστηκαν με τις ελληνικές Αρχές μέσω της αμερικανικής DEA. 

Μία συνεργασία που χρόνια επιζητούσαν οι ελληνικές Αρχές λόγω της καλής πληροφόρησης που φέρονται να έχουν οι διωκτικές υπηρεσίες στην Σαουδική Αραβία για τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή. 

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε εμπορευματοκιβώτιο ύποπτο για ναρκωτικά, με δηλωθέν φορτίο «είδη τροφίμων», το οποίο είχε φορτωθεί στο πλοίο «CARTAGENATRADER», το οποίο είχε αναχωρήσει από την Βηρυτό στις 21 Δεκεμβρίου 2019, με τελικό προορισμό την Μισράτα της Λιβύης. 

Κατόπιν πληροφόρησης των Σαουδαραβικών Αρχών ότι μετέφερε ναρκωτικά, στις 16 Ιανουαρίου 2020, οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν στον έλεγχο του εμπορευματοκιβωτίου, το οποίο μετέφερε 2.279 χαρτοκιβώτια με είδη τροφίμων στα οποία βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένες εντός πολτού από χουρμάδες και κατασχέθηκαν 6.304 συσκευασίες, περιτυλιγμένες με διάφανη μεμβράνη και καρμπόν, που περιείχαν κατεργασμένη κάνναβη, συνολικού βάρους 1 τόνου και 257 κιλών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανόν τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποίησαν εταιρεία φρούτων- «βιτρίνα» στην Βηρυτό για την αποστολή και οι παραλήπτες ενδεχομένως να ήταν μαχητές στην εμπόλεμη ζώνη της Λιβύης. 

Για την υπόθεση ανέφερε στις δηλώσεις του ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης: 

«Η συνεργασία των Αρχών επιβολής του Νόμου αποτελεί το καλύτερο αντίμετρο απέναντι στα κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών. Η συμμετοχή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε., σε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και στο Ντουμπάι και τις Διωκτικές Αρχές Σαουδικής Αραβίας σε διυπηρεσιακή επιχείρηση είχε σαν αποτέλεσμα την αποδόμηση συγκεκριμένων διεθνικών κυκλωμάτων και ειδικότερα την κατάσχεση 1 τόνου 257 κιλών και 535 γραμμαρίων κατεργασμένης κάνναβης. 

H κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών αναφορικά με διά θαλάσσης μεταφορά ναρκωτικών ουσιών σε εμπορευματοκιβώτιο, έδειξε ότι το τελευταίο προερχόμενο από Βηρυτό είχε σαν τελικό προορισμό την Λιβύη με ενδιάμεσο σταθμό τον Πειραιά (TRANSIT), όπου επετεύχθη ο εντοπισμός του, ακολούθησε η δέσμευσή του και ο καθολικός του έλεγχος. 

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω εμπορευματοκιβώτιο, με δηλωθέν φορτίο «είδη τροφίμων», το οποίο είχε φορτωθεί στο πλοίο «CARTAGENATRADER» είχε αναχωρήσει από την Βηρυτό την 21/12/2019, με τελικό προορισμό την Μισράτα της Λιβύης. 

Κατόπιν των ανωτέρω την 16/01/2020, κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας μας, στελεχών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε., του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Γ΄ Τελωνειακής Διεύθυνσης Πειραιά, προχώρησαν στον έλεγχο του εμπορευματοκιβωτίου, το οποίο μετέφερε 2.279 χαρτοκιβώτια με είδη τροφίμων στα οποία βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένες εντός πολτού από χουρμάδες και κατασχέθηκαν 6.304 συσκευασίες, περιτυλιγμένες με διάφανη μεμβράνη και αποτυπωτικό χαρτί (καρμπόν), που περιείχαν κατεργασμένη κάνναβη, συνολικού βάρους 1 τόνου και 257 κιλών. 

Επισημαίνεται ότι η συνεργασία της Υπηρεσίας μας με τις λοιπές συναρμόδιες Αρχές είναι διαρκής, άμεση και ουσιώδη και έχει επιφέρει τα τελευταία έτη σημαντικές επιτυχίες στην δίωξη των ναρκωτικών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, κατά το έτος 2019, αναπτύχθηκε συνεργασία με τα εξής αποτελέσματα: 

  • Κατάσχεση, την 07/01/2019, στο λιμάνι του Πειραιά, εντός εμπορευματοκιβωτίου προερχόμενου από την Λατάκεια Συρίας, 750 κιλών δισκίων συνθετικών ναρκωτικών captagon, ήτοι περίπου 4.790.171 δισκίων, εντός ράβδων μολύβδου. 
  • Κατάσχεση, την 26/06/2019, στο λιμάνι του Πειραιά, εντός τριών εμπορευματοκιβωτίων προερχόμενων από την Λατάκεια Συρίας, όπου βρέθηκαν 33 εκατομμύρια δισκία captagon. 
  • Κατάσχεση τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2019, στους Λιμένες Πειραιά και Θεσσαλονίκης στη Χώρα μας αλλά και στο Λιμένα Δυρραχίου στην Αλβανία, εντός εμπορευματοκιβωτίων, προερχόμενων από το Εκουαδόρ, 706 κιλών κοκαΐνης. 

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, βασιζόμενη στο τρίπτυχο : 

Α) μεθοδικός στρατηγικός σχεδιασμός,

Β) δομημένη ερευνητική διαδικασία και 

Γ) οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, που αποδίδουν τα αποτελέσματα που έχουμε. Σας ευχαριστώ». 

Για την υπόθεση έγινε και επίσημη παρουσίαση σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΣΔΟΕ που ήταν και επικεφαλής των ερευνών.

Αναλυτικά η παρουσίαση της υπόθεσης: